Huistrap op maat laten maken
Een huistrap laten plaatsen, het lijkt eenvoudiger dan het is. Zeker als je een keuze moet maken in het te gebruiken materiaal. Er zijn verschillende opties voor kleine en grote budgetten, dit artikel kan prima inspiratie voor je zijn indien je een huistrap op maat wenst te laten maken.
De ruimte die je wil voorzien voor een huistrap is meestal de inkom van je woning. De hal is bij de ene woning groter dan bij een andere. Dat zal het eerste verschil maken naar prijs toe, maar ook het materiaal dat je best kiest. Je kan ook een trap nodig hebben naar je zolder of kantoor toe. Of een vernieuwing van je trap in je vakantiehuis.
Het eerste wat je moet kiezen is het materiaal natuurlijk. Je hebt verschillende materialen voor een huistrap zoals: hout, beton, staal of metaal.
Houten huistrap
Hout is het vaakst gekozen materiaal, omdat het makkelijk te bewerken is en op maat gemaakt kan worden. Je hebt er echt wel wat onderhoud aan en hopelijk weet je dat de ene soort hout de andere niet is. Een eiken trap zal heel wat meer kosten dan een trap in vurenhout of een verniste beukentrap. Wens je minder werk, dan kan je opteren voor een huistrap in tropisch hout.
Huistrap in beton
Een betonnen trap is zeer makkelijk in onderhoud, je hebt er amper onderhoud aan. Beton zie je alleen maar in bedrijven of winkels, maar je kan de betontrap ook gewoon in de leefruimte plaatsen. Je kan opteren om deze te laten polieren wat het uitzicht volledig zal veranderen. Je kan beton ook als drager gebruiken en daarna laten afwerken of bekleden met hout, natuursteen of laminaat.
Huistrap in staal
Staal staat erom bekend dat het zeer sterk is en zwaardere constructies kan dragen als hout. Een wenteltrap of spiltrap is dan ook meestal gemaakt uit staal. Op staal kan je bijvoorbeeld glazen traptreden plaatsen of traptreden in hout.
Tip: bekijk eerst welke ruimte je wil voorzien van een trap en maak dan pas de keuze naar materiaal toe. Als de constructie in hout niet stevig genoeg zou zijn, dan moet je uitkijken naar beton of staal.
Soorten huistrappen & richtprijzen
Een wenteltrap gaat in een spiraal naar omhoog. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kan je deze zo steil maken als je maar wenst. Om plaats te besparen kan je zeer steil gaan. Maar ga niet te stijl, want voor oudere mensen kan dit zeer onhandig zijn. Een wenteltrap ziet er dan wel elegant uit, er hangt vaak een prijskaartje aan vast van minstens 2500 euro. Aangezien je de trap langs een muur kan laten draaien heb je in het midden een open ruimte.
De spiltrap of draaitrap in huis draait rond zijn as. Dit is een oplossing als je beperkt zit qua ruimte. Er gaat veel minder plaats verloren in vergelijking met een rechte trap. Voor maatwerk mag je hier aan een minimumbedrag denken van 1200 euro.
Een molenaarstrap of steektrap is de meest voorkomende vorm van trap in een woning. Dit is een rechte trap zonder draai. Hij neemt dan ook wat plaats in, echter hoe steiler hij is hoe minder plaats er ingenomen wordt. Dat maakt hem vaak wel moeilijker te betreden. Je kan onder de trap wel bergruimte voorzien, zo benut je deze ruimte optimaal. De prijs van een steektrap is dan wel zeer interessant, je kan een trap op maat krijgen vanaf 1000 euro. Veel hangt af van de afmetingen die nodig zijn, maar ook van je wensen naar afwerking toe.
Huistrap op maat laten maken?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte